Ķīnā melno tēju dēvē par tēju, kura ir noturēta gadiem.. Pazīstamākā no tām ir Pu Erh tēja, kas nosaukta par godu pilsētai, kura atrodas Ķīnas Yunnan provincē.
Pu Erh ir vienīgā tēja, kuras vērtība pieaug ar gadiem… bet garša un smarža kļūst vēl piesātinātāka, biezāka un spēcīgāka.
Pu Erh tēja ir pazīstama savu ārstniecisko īpašību dēļ. Tējas lapas tiek novāktas no īpašiem plato tējas lapu krūmiem, kurus uzskata par tuvu radniecīgiem pašiem senākajiem tējas kokiem.
Pu Erh ir ļoti veselīga! To dzerot reguāri, sajutītiet tējas unikālās īpašības. Pu Erh veicina gremošanu, regulē vielmaiņu, uzlabo zarnu trakta darbību, atbrīvo organismu no toksīniem, jo darbojas kā aktīvā oglīte. Tēja šķeļ taukus un lieliski palīdz notievēt. Tā uzlabo ādas stāvokli, jo attīra, tonizē un labvēlīgi ietekmē organismu kopumā. Mūsdienu medicīnā parādās arvien jauni pierādījumi pa Pu Erh tējas efektivitāti cīņā ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Japāņu zinātnieku pētījumi liecina, ka Pu Erh tāpat kā Oolong tējas regulāra lietošana veicina tauku slāņa noārdīšanos un samazina aptaukošanās briesmas. Šo tēju lietojot organismā tiek uzņemti nepieciešamie vitamīni un minerālvielas.
Pu Erh tējas lapas ir fermentētas līdzīgi kā Oolong tējai, taču ilgāku laiku. Tās apstrādes būtība ietver sevī pirmkārt, tējas lapas kvalitāti, kurai ir īpaša garša, aromāts un struktūra un otrkārt, apstrādes tehnoloģija, kuras rezultātā tēja kļūst par stipri fermentētu.
Sākumā tēja tiek kaltēta saulē, tad to savāc kaudzē, apsmidzina ar ūdeni, lai lapa ievelk sevī mitrumu, pēc tam šo kaudzi izlīdzina vienmērīgā biezumā un tad tajā norit dabisks fermentēšanās process. Gatava produkta kvalitāte ir ļoti atkarīga no laika apstākļiem, ja precīzāk, tad no gaisa mitruma, kāds ir ap šo tēju…
Pēc tam, kad ir sasniegts vajadzīgais fermentācijas līmenis, kaudzi maisa atkal, tad kaltē saulē, sijā sietos, lapas nodala un šķiro. Pu Erh tēju parasti presē, jo tad notiek vēl tālāka dabiska fermentēšanās.
Šī tēja ir slavena un viegli atpazīstama pēc savas īpatnējās smaržas. Ar papildus mitrināšanas palīdzību tēja tiek atkārtoti fermentēta, tādā veidā mākslīgi paildzinot nogatavināšanās procesu.
Liela daļa Yunnan iedzīvotāju šo tēju vāra, tā nodrošinot tās dezinfekciju un atgriežot mūs tālā Tan dinastijas laikā (7-10 gs), kad visas tējas tika vārītas.
Tējai var pievienot sāli, jaku taukus, arahisu vai cukuru, kā to pieņemts darīt Vidusāzijā.
Tomēr mūsdienās Pu Erh tēju pieņemts gatavot Yixing māla kanniņās vai gaivanās (piāla ar vāciņu). Yixing māla kanniņa ir laba ar to, ka pagatavojot tajā tēju, tā elpo, jo kanniņa ir izgatavota no ļoti kvalitatīva māla, kura konsistence ir poraina.
Pu Erh ir unikāla tēja sekojošu iemeslu dēļ – tā kļūst labāka ar laiku, kā to var teikt par labu vīnu, vai kā labu konjaku.. un šī tēja var būt arī daudzu kolekcionāru priekšmets; tā atver plašu garšu un aromātu pasauli, jo tējas daudzveidība ir atkarīga no tā, cik ilgu laiku ir uzglabāta un kurā vietā ir novākta; tā ir neparasti veselīga, uzlabo gremošanas sistēmu, asinīs pazemina holesterīna līmeni, palīdz atbrīvoties no liekā svara.
Tēju audzē Yunnan provincē, kura atrodas Ķīnas dienvidos.
Juņ- nozīmē mākonis
Ņaņ- nozīmē dienvidi
Mākoņainie dienvidi – jo šajā apvidū ir ļoti silts un auksts mitruma procents.
Yunnan kalni vienmēr ir pārklāti ar bieziem mežonīgiem mežiem, kuros bieži var sastapt tējas kokus, kuru vecums ir vairāk par 1700 gadiem un tie bieži sasniedz 26 metrus aukstumu. Līdz ar to tēja var būt ne tikai kā krūms, kas ir aukstāks par metru, bet arī var būt kā liels koks ap 15 un augstāk metriem. Tieši šo seno koku lapas ir Pu Erh tējas izejmateriāls. Skaitās – jo koks vecāks, jo lapas sulīgākas un zaļākas un tēja ir garšīgāka.
Raksti vēsta, ka Pu Erh Yunnan provinē un Tibetā dzēra jau 618-907g. Tan dinastijas laikā, bet savu nosaukumu Pu Erh tā ieguva pateicoties Puer pilsētai, kura atrodas Yunnan provincē, kas tajā laikā skaitījās lielākais tējas tirdzniecības centrs.
Viena no senākajām ir cienījama tēja „Lao-ča”. Ķīnā šī tēja pazīstama vairāk kā 1000 gadus (tikai pēdējo 10 gadu laikā tā ir iekarojusi Ameriku un Eiropu).
Pu Erh un veselība
Jau no neatminamiem laikiem Pu Erh tēja Ķīnā bija pazīstama kā ārstniecisks dzēriens.
Mūsdienās tiek veikti daudzi klīniskie pētījumi, kuri apstiprina Pu Erh pozitīvo un efektīvo iedarbību uz organismu:
- spēcīgs un iedarbīgs līdzeklis, lai samazinātu holesterīna līmeni asinīs
- lieliska diētas tēja! Labi šķeļ taukus un palīdz atbrīvoties no liekā svara
- piemērota pēc smagām un treknām maltītēm, palīdz gremošanas sistēmas darbībai
- mazina aknu aptaukošanos
- regulē vielmaiņu un metabolisma paātrināšanos
- veicina gremošanu un pareizu zarnu darbību
- samazina cukura līmeni asinīs un risku saslimt ar diabētu
- darbojas kā aktīvā oglīte, izvadot no organisma toksīnus
- uzlabo ādas stāvokli
- uzlabo asinsriti
- antioksidantu avots, kas veicina šūnu atjaunošanos un palīdz cīnīties ar vēzi
- palīdz novērst sliktu eplu
- tā kā tēja efektīvi uzsūc organismā esošās kaitīgās vielas un toksīnus, tā ir kā iedarbīgs dzēriens paģiru mazināšanai
- labvēlīgi ietekmē visu organismu un ir novērojama vispārējā stāvokļa uzlabošanās. Dzeriet Pu Erh tēju regulāri un tas būs viens no patīkamiem veidiem, kā ievērot veselīgu un baudāmu dzīvesveidu!
Konkrēti Kuņminas universitātē (Ķīnā, Yunnan provincē) Pu Erh tējas iedarbība tika salīdzināta ar speciālu medicīnisku preperātu, kas pazemina holesterīna līmenī (lipīdu) asinīs. Pēc divu mēnešu ilga eksperimenta, kurā piedalījās neliela grupa cilvēku, kuri lietoja Pu Erh tēju, bija piefiksēts holesterīna līmeņa kritums asinīs par 64%, bet grupa, kas pielietoja attiecīgo medikamentu – par 67%. Daudz līdzīgi izmeklējumi tika veikti arī Francijā, kur starp citu Pu Erh popularitāte ir pati augstākā Eiropā.
1987.gadā Svētās Antonijas koledžas mediķi veica izmeklējumus nelielās grupās, bet 1990.gadā fraņču medicīnisko izmeklējumu asociācijā ARMA veica lielu starptautisku pētījumu pacientiem, kuriem bija augsts holesterīna līmenis, rezultāti bija satriecoši – šie pacienti zaudēja no 4-7 kg viena mēneša laikā, no 5-10 kg divu mēnešu un līdz 12 kg trīs mēnešu laikā lietojot Pu Erh tēju, tai pašā laikā vidukļa izmērs samazinājās par 10-31 cm.
Pēc šī izmeklējuma Pu Erh arvien biežāk sāka lietot un tā kļuva par daudzu diētu un notievēšanas programmu sastāvdaļu.
Vēl jāpiebilst, ka izmeklējumu laikā bija izmantota Šu Pu Erh tēja. Taču, lai pazeminātos holesterīns un svars, labas ir gan Šu, gan Šen Pu Erh tējas.
Eksistē divi Pu Erh veidi
Šen vai Raw Pu Erh – zaļais, nefermentētais Pu Erh
Šu vai Ripe Pu Erh – melnais, fermentētais Pu Erh
Šen Pu Erh tējas lapiņas, kuras tiek novāktas no lieliem savvaļas tējas kokiem, kaltē (vislabāk saulē) un pēc tam lapiņas vēl iziet neskaitāmus, smalkākus tehnoloģiskos apstrādes procesus un tikai tad presējas visdažādākajās formās.
Svaigi sagatavots Pu Erh pieskaitāms pie zaļās tējas, turklāt tā ir ”dzīva” tēja, jo fermentācijas process tajā norit lēni un nemitīgi tik ilgi, cik ilgi tiek uzglabāta šī tēja. Šis nepārtrauktais process notiek pateicoties baktērijām, kuras ir ļoti līdzīgas jogurta baktērijām, turklāt tās tējā netiek ievadītas, bet gan viss notiek dabiskā ceļā. Un tieši šo baktēriju darbība tējā pie noteikuma, ja to pareizi uzglabā, dabiski fermentējot, nobriedinot to, gala rezultātā rodas sava vienreizēja garša, smarža un aromāts.
Ja pareizi tiek uzglabāta Šen Pu Erh tēja, tad pilna fermentācija var tikt sasniegta 15-30 gadu laikā, lapas krāsa var mainīties no gaišas līdz tumši zaļai, tad līdz brūnai un pavisam melnai. No gaišas līdz tumšai mainās arī tējas uzlējuma nokrāsa.
Šen Pu Erh pilna fermentācija nav obligāta, jo noteikt, kad tā ir sasniegta, ir ļoti grūti, tomēr vienīgais paliek garšas un smaržas faktors, par cik katrā tējas uzglabāšanas stadijā tā var būt ļoti dažāda un visa uzglabāšanas posma gaitā tā iegūst arvien jaunu garšas un aromāta niansi. Un pavisam svaigs vai arī 1 gadīgs, 5 gadīgs Pu Erh katrs ir interesants pa savam, tomēr vērtīgāks vienmēr skaitīsies Pu Erh ar stāžu, kas būs izturēts 10 – 15 gadus un vēl vairāk.
Ļoti daudzos aspektos Pu Erh līdzinās vīnam. Jaunam Šen Pu Erham, tāpat kā jaunam vīnam, jūtama izteikta garša, kura daudziem ir patīkama, taču īstiem lietpratējiem tā šķiet pārāk kontrastaina (asa) pēc garšas. Jaunam, zaļam Šen Pu Erham ir spilgta un izteikta garša, kura daudziem patīk, bet ja tādu tēju noliek uz ilgāku glabāšanā, tad ar laiku tās garša kļūs mīkstāka un tā būs ieguvusi jaunas īpašības. Citi pērk jaunu Pu Erh, lai dzertu, turpretī citi, lai glabātu vai kolekcionētu un baudītu to pēc vairākiem gadiem, kad tējas garša būs kļuvusi mīkstāka un sabalansētāka. Jauns skaitās trīs gadi un mazāk.
Pu Erh zinātāji tomēr priekšroku sniedz izturētam Pu Erham, īpaši tam, kas ir no savas personiskās kolekcijas.
Pu Erh kolekcionēšanas mode sākumā pārņēma Taivānu, Honkongu un zināmā mērā Ķīnu, turklāt pēdējo 10 gadu laikā Pu Erh popularitāte pasaulē ir augusi, to kaislīgi kolekcionē amerikāņi un eiropieši.
Vēl ir vērts piebilst, ka ar katru noturētu gadu aug ne tikai Pu Erh cena, bet arī uzlabojas tējas kvalitāte. Viena Pu Erh 10 gadus ilgi noturēta presēta plāceņa cena, kura svars ir 350-400gr ir 150-300$, bet Pu Erh, kas ir vecāks par 10 gadiem, cena ir augstāka.
Gatavošana
Vienam cilvēkam pietiek ar 3 – 5g (1-1,5 tējk.) sausas tējas un 150-200 ml ūdens.
Presēto Pu Erh vislabāk atdalīt ar speciālu Pu Erh nazīti, bet ja tāda nav, tad var izmantot parasto nazi, vai arī lauzt ar rokām. Laužot cenšaties lapu saglabāt veselu, jo, ja būs daudz lauztu lapiņu tējas, garša var būt rūgtena.
Izmanto sekojošas temperatūras ūdeni:
Jaunam Šen Pu Erh (zaļajam) 80-90 grādi
Izturētam Šu Pu Erh (melnajam) 90-100 grādi
1. Mazgājam tēju – sausu tēju ieber krūzītē (kanniņā) un aplej ar attiecīgas temperatūras ūdeni. Pēc 10-20 sek. nolej ūdeni. To nedzer!
Tas vajadzīgs, lai noskalotu tējas putekļus un ļautu tējai mazliet uzsūkt šķidrumu, lai tālāk pagatavojot uzlējumu, tā spētu atvērt visu savas garšas un smaržas bagātību.
2. Tad nogaidiet vēl pusminūti un sāciet pagatavot tēju. Uzlejam tējai attiecīgas temperatūras ūdeni un ļauj tai ievilkties 1-3 min. Un pēc tam, nolejiet to krūzītē vai piālā. Tagad varat baudīt un veldzēties tējas burvībā.
Iesācējiem – Kad Jūs gatavojat šo tēju pirmo reizi, tad ieteicams to turēt ne ilgāk par minūti. Ja tēja šķitīs pārāk viegla un maiga, tad pagariniet nākošajā uzlējumā ievilkšanās laiku.
3. Turpinām apliet… atkal aplejiet tos pašus tējas biezumus ar atbilstošas temperatūras ūdeni, tad pārlejiet pēc Jūsu noteikta laika, tā Pu Erh tēju var atkārtoti uzliet 2-4 reizes.
Uzlējums būs tumšs, sarkanbrūns. Garša piesātināta, samtaina ar specifisku, neraksturīgu aromātu, viegli saldena.
Papildus ieteikumi pagatavošanā:
Varat eksperimentēt gan ar laiku, gan ar ūdens temperatūru, gan ar izmantotiem traukiem u.t.t., katram pie šīs tējas ir garš ceļš, kurš ir jāatrod pašam.
Atdalot gabaliņu no sapresētā Pu Erh plāceņa, dariet to ļoti akurāti, tēju atslāņojot, bet ne laužot. Ja būs pārāk daudz lauztu lapiņu, pieļaujams, ka tējai pēc pagatavošanas būs rūgta garša, tapēc labāk ir izmantot Pu Erh nazīti, kurš nebojā lapas un tam ir noapaļotas malas. Nekad negrieziet Pu Erh, bet gan cenšaties to atdalīt pa slāņiem, taču kad jūs būsiet vienu gabaliņu atdalījuši, tad otru jau atdalīt būs daudz vieglāk.
Pārlejot tēju no kanniņas krūzītē (piālās) vai arī čahai, vienmēr izlejat visu līdz galam, līdz pēdējai pilītei, lai nākošais uzlējums nebūtu rūgts.
Kā glabāt Pu Erh
Pu Erh unikālā īpašība skaitās tā, ka tā līdzīgi kā vīns un konjaks uzlabojas ar laiku – tā garša kļūst mīkstāka un ar niansēm bagātāka. Vispirms tas attiecināms uz Šen Pu Erh tēju, nefermentētā svaigā tējas lapiņā lēni notiek dabisks fermentācijas process.
Šu Pu Erh tēja ne tik ļoti mainās laika gaitā, taču tas ar laiku paliek mīkstāks un zaudē lieko, tai raksturīgo zemes aromātu, kurš bieži piemīt jaunos, svaigos Pu Erhos… zemes aromāts jūtams kā sekas Pu Erh tehnoloģiskā apstrādes procesa rezultātā.
Kā jau minējām, Pu Erh īpašības uzlabojas laika gaitā, šo tēju var iegādāties ne tikai ar mērķi izdzert to tuvākās dienas vai mēneša laikā, bet arī ar mērķi izturēt to uz ilgāku laiku, lai dzerot gūtu vēl lielāku baudu.
Tātad glabājot šo tēju tai nepieciešami komfortabli apstākļi, tātad mitrums 60-85%, tas ir ļoti svarīgs pie Pu Erh fermentācijas, jo mitrums būs aukstāks, jo tējas fermentācija notiks ātrāk un pārlieku liels mitrums var tējā radīt pelējumu un sabojāt to.
Arī zems mitruma % nav ieteicams, jo tas atkal fermentāciju palēlina. Ir pieļaujama diennakts un sezonas mitruma maiņa, tā pat ir vajadzīga, kā daži eksperti to uzskata par vēlamu, jo pēc viņu domām Pu Erh fermentācijas laikā mitruma un temperatūras maiņas rezultātā aktivizējas baktēriju darbība.
Lai Pu Erh veiksmīgi fermentētos, svarīga ir svaiga gaisa plūsmas klātbūtne, to nevajadzētu novietot hermētiskā traukā vai kārbā, jo tas var apstādināt fermentāciju. Ja nav regulāra svaiga gaisa piekļūšana, tad var izmantot kondicionieri, kas lieliski atsvaidzinās telpu.
Vietā, kur glabāsies tēja, nedrīkst atrasties citas vielas ar specifiskiem aromātiem, jo Pu Erh spēj uzsūkt visus esošos blakus artomātus. Ir vērts piebilst, ka, jo ilgāk Pu Erh glabājas vienā konkrētā atvēlētā vietā, jo tai rodas sava spēcīga aromāta barjera pret citiem nejauši piekļuvušiem aromātiem. Pu Erh var glabāt tumšā skapī uz augšējā plaukta vai kādā kārbā, vai grozā ar vāku.
Apgaismojumam praktiski nav jābūt. Ja piekļūst tiešie saules stari vai mākslīgs apgaismojums, tas var negatīvi atsaukties uz Pu Erh (tā ir arī ar citām tējām).
Svarīgs moments ir temperatūrai, kurā tēja uzglabājas, tai jābūt virs 10-15 grādiem. Nelielas temperatūras svārstības pie sezonas maiņas ir pieļaujamas un pat vēlamas, jo tad aktivizējas Pu Erh mikroflora. Ilgstoši glabāt temperatūrā, kas ir virs 40 grādiem nav vēlams.
Presētais Pu Erh
Kā Šen (zaļo), tā arī Šu (melno) Pu Erh tēju, lai labāk noritētu fermentācijas procesi un lai būtu ērtāka uzglabāšana, bieži presē visdažādākajās formās.
Beeng Cha (plācenis) – šeit tēja tiek presēta diska formā. Visizplatītākais svars ir 357g, sastopami ir arī mazāki plāceņi ap 100g, 200g un lielāki ap 500g, 650g, 1 kg un vairāk.
Ča čžuaņ (taisnstūra ķieģelis) – forma kā ķieģelim, svars visbiežāk ir 250g, bet sastopams ir ķieģelis ar svaru 100g, 500g utml.
Cziņ ča (presētā tēja) – šo formu sauc par „sirdi” vai par „sēni”. Tas ir ļoti iecienīts Tibetā, kur uz tā bāzes tiek pagatavots kaut kas līdzīgs buljonam, biežāk sastopams ir 250g.
To ča (piāla) – tējai ir piālas vai ligzdas forma, parasti 100g, satopami arī mazāki To ča 3-4g un ir arī 250g, 500g utml.
Fan ča (kvadrātains ķieģelis) – kvadrātaina ķieģeļa forma, kas var svērt 100g, bet bieži sastopams ir arī 200g, 250g ķieģelīši.
Cziņ gua (zelta ķirbis) – tēja ķirbja formā, Ķīnā tradicionāli simbolizē ilgu dzīvi, visbiežāk 500g, bet ir 100g un 250g.